Для відвідування сауни потрібен лікарський контроль

Сауну не можна відвідувати за гіпертонічної хвороби, ревматичного ураження серця, деяких захворювань легенів та інших хвороб. Потрібно завжди пам’ятати про дозованість процедури. Не можна проводити в сауні більше 2,5-3 годин, у цей проміжок часу мають увійти всі етапи процедури: підготовка до парної, парна процедура, відпочинок.

Привчайте свій організм до перепадів температури поступово. На перший раз достатньо в парній побути 2-3 хвилини, поступово доводячи захід до 7-8 хвилин при температурі повітря 70-90оС. Але більше 30 хвилин паритися не можна! Не можна процедуру починати з нижньої полиці, поступово переходячи на верхню полицю. Відвідуйте сауну не більше 2-3 разів на день, не пийте відразу ж після парного відділення холодну воду, краще пити гарячий чай, соки, їсти фрукти. Не партеся натщесерце або відразу ж після їди! Це ускладнює травлення. Після вживання їжі та відвідуванням парної має минути не менш як дві години (Круглый М.М., Лежнева С.Б. “Ще раз про Апполона”; Шикман С. “Ми – чоловіки”; Лаптєв А.П. “Гігієна”).

Навіть почуваючись абсолютно здоровою людиною, слід час від часу переконуватися в цьому, проходячи лікарський огляд. У нашій країні в кожній поліклініці регулярно проводяться профілактичні огляди населення. Незайвим буде, побувавши на прийомі, порадитися з фізіотерапевтом про оптимальний для вас режим сауни. Досвідчений лікар може порекомендувати вам і тривалість перебування в парильні, і температуру (висоту стелі), і спосіб охолодження (обливання холодною водою або купання в басейні, відпочинок у прохолодному приміщенні або душ), частоту відвідування сауни.

Цілком необхідна така консультація, якщо ви відчуваєте нездужання. Баня – потужний терапевтичний засіб, але користуватися ним треба з розумом.

Любителі сухого жару, а їх стає дедалі більше у світі, часто згадують приказку, яка побутує у фінів: “Паритися може кожен, хто здатний дійти до сауни”. Однак будь-який афоризм неповний. Дійсно, сухий жар переноситься організмом легше, ніж вологий, але протипоказання є в усьому.

Взагалі, абсолютно протипоказана сауна небагатьом – тим, кому лікарі не рекомендують фізичні навантаження, заняття спортом. Показань до користування сауною значно більше. У профілактичних цілях сауну рекомендують для загартовування організму, для відновлення після фізичних і нервових навантажень, для посилення імунітету, для тренування терморегуляції.

Деякі зарубіжні медики, вивчаючи вплив сауни на організм жінок під час вагітності, вважають, що сухоповітряна лазня за правильного її використання сприяє полегшенню пологів і скороченню їхньої тривалості. До речі, відомо, що і в російських, і у фінських жінок здавна існував звичай народжувати дітей у лазні. Сучасні дослідники пояснюють цей звичай тим, що російська і фінська лазні, особливо димові, з бактеріологічної точки зору стерильні. Однак радянські вчені не поділяють думки своїх зарубіжних колег, таких як Г.Краус (НДР), М.Матей (ЧССР), про користь лазні під час вагітності, вважають її дуже спірною, недоведеною.

Сауну рекомендують не тільки в профілактичних, а й у лікувальних цілях. Гаряча пара корисна людям, схильним до застуди, тим, хто страждає від хронічних захворювань дихальних шляхів, включно з бронхіальною астмою в неважкій формі. Сауна допомагає під час лікування вегетативних розладів серцево-судинної системи, за гіпотонії та початкових стадій гіпертонії. Хронічні ревматичні захворювання, радикуліти, хронічні захворювання шкіри, порушення жирового обміну, поліартрити, цукровий діабет у легкій формі, клімактеричний синдром – у всіх цих випадках сауну використовують як один із засобів лікування. Але для того, щоб лікування виявилося справді ефективним, хворим необхідно спостерігатися в лікаря і точно дотримуватися його порад.

Не рекомендується відвідувати парну людям, старшим за 60 років, і маленьким дітям. Щодо віку, з якого можна привчати дітей до парильні, в медицині точаться суперечки. Радянські педіатори обережні під час рекомендацій сауну для дітей, не варто відвідувати парильню і тим людям, які відчувають страх перед парою і не можуть його перебороти.

Абсолютно протипоказана сауна за всіх гострих запальних захворювань із підвищенням температури тіла, за епілепсії, онкологічних захворювань, ішемічної, гіпертонічної (IIБ і III стадій) хвороб, бронхіальної астми з частими (3-4 рази на день) нападами.

Як бачимо, показань до застосування сауни навіть у хворих людей набагато більше, ніж протипоказань.

Особливості пірнання в сауні: Пірнання в сауні та банна процедура має низку своїх особливостей. У сауні температура набагато вища, ніж у російській лазні: також можна із задоволенням перебувати на полиці за температури 100-110 °С, коли вологість не перевищує 10 %. У сауні інтенсивне потіння починається пізніше, ніж у російській лазні, тому перебувати в сауні ви можете на 15 хв довше. У фінській сауні не забувайте виконувати певні умови умови. Обмежуйте або виключайте подачу води на кам’янку. Підвищення температури в парній досягається нагріванням сухого повітря розпеченим камінням і електронагрівачем, а не подачею на них води. Від потрапляння води на каміння виникає відчуття поколювання або печіння шкіри, викликане появою в повітрі пари. Ви не зможете знизити вологість, тому рекомендується покинути парну. Щоб підвищити нагрів тіла, підніміться на верхню полицю. Температура в добре натопленій сауні вища на 20 °С на кожні 50 см. З банної процедури в сауні виключіть віник. У приміщенні парної забезпечте природний обмін повітря. Для забезпечення низької вологості та зміни повітря в стіні поблизу печі монтують вентиляційний отвір із засувкою, через який свіже повітря надходить у приміщення. У сауні, де температура сягає 90-120 °С, а піч не має каміння, через мірна сухість подразнює слизову носоглотки. Щоб зволожити повітря, в сауні злегка поливають гарячою водою стіни і стелю. З’являються також труднощі з віником – при такій температурі і сухості листя його скручується, опадає. Тому краще брати з собою в парилку тазик з гарячою водою, а віник частіше в ньому споліскувати.