Особливість впливу сауни на організм людини

Особливість впливу сауни на організм людини полягає в різкому короткочасному підвищенні температури, яка прискорює і посилює обмін речовин, знищуються хвороботворні бактерії та грибки, а також прискорюються видільні функції організму. Лікарі рекомендують відвідувати сауну як оздоровчий і профілактичний засіб.

Під час підвищення температури прискорюється кровообіг, відкриваються пори і відбувається рясне потовиділення (до 30 гр/хв). А разом з охолодженням це служить відмінним тренінгом для кровоносних судин, зміцнюються органи дихання. Відбувається стимуляція серця, нирок, підвищується опірність інфекціям. Парна є чудовим супутнім лікуванням у разі травм, відкладень солей, вивихів, розтягнень. Після відвідування сауни відбувається розслаблення нервової системи, підвищується життєвий тонус і настрій, знімаються стреси.

Під час потовиділення з організму виводяться шлаки, йде з потом і молочна кислота – супутник втоми.

Найкраща сауна в Києві – сауна Гламур, у якій ви знайдете бар, фінську лазню на 6-8 осіб, басейн SPA, контрастний душ, масажний кабінет, солярій, кімнату відпочинку і всілякі додаткові послуги.

Сауна і діти

Сауну слід відвідувати всією сім’єю. Що стосується дітей, то сауна протипоказана тільки для найменших, оскільки в них ще не розвинена система терморегуляції, яка формується після року, а буває й пізніше. Сауна має такі ж оздоровчі, лікувальні властивості на дітей, як і на дорослих. Крім того, відвідування сауни відіграє певну виховну роль, що важливо для дітей, які живуть в умовах урбанізації та великого емоційного напруження. Відвідування сауни дітьми справа добровільна, не можна примушувати до цього дитину. Слід так само уважно стежити за дитиною. Сауна є важливим засобом зближення всіх членів родини.

Під час відвідування парної дітям не слід затримуватися більш ніж на 3 хвилини і за всю банну процедуру слід заходити в парну 1-2 рази. Небажано використання віників, але якщо є бажання попарити, то використовувати тільки березовий віник, оскільки він найніжніший, і ні в якому разі не використовувати віник дубовий.

Сауна і серце

Найбільше лазня впливає на серцево-судинну систему. Основа її дії – поліпшення кровотоку за рахунок перепаду температур. Спека сприяє розширенню найдрібніших кровоносних судин – капілярів. Висока температура змушує функціонувати навіть ті судини, які раніше пустували. Контраст температур під час стрибка в басейн сприяє звуженню капілярів. А після виходу з басейну судини знову розширюються і віддають надлишкове тепло. Так відбувається “гімнастика судин”.

Швидке звільнення організму від рідини за рахунок інтенсивного потіння сприяє згущенню крові. Активується система згортання крові, але одночасно “профілактично” збільшується активність і протизгортальної системи. Тобто в лазні серце, судини і кров перебувають у повній бойовій готовності.

Це може бути небезпечно для тих, хто хворий на вади серця з вираженими порушеннями кровообігу. Не можна відвідувати парну за тяжкої гіпертонії з артеріальним тиском понад 200 мм рт. ст., тяжкої ішемічної хвороби серця і вираженого атеросклерозу судин.

Не варто випробовувати долю і тим, хто має схильність до кровотеч або тромбозів, а також тим, хто нещодавно переніс операції. З великою обережністю потрібно паритися після 60 років. А вік понад 70 років є протипоказанням до відвідування сауни або лазні.