Поговоримо про масаж і його вплив на організм

Усім відомо, що краса приходить зсередини і безпосередньо залежить від внутрішнього стану. Тому ключі до красивого тіла криються і в правильному харчуванні, і в розумних фізичних навантаженнях, і в загальному настрої. Часом краса тіла дається людям від природи. Але для більшості це коштує чималих зусиль. Зате результат завжди вартий старань!

Мрії збуваються

Красиве, рівне тіло, підкачані м’язи, гладенька шкіра і легка золотава засмага – хіба не про це мріє кожна жінка? І чого тільки не робиться для досягнення цієї мети! І різноманітні дієти, і безмірні фізичні вправи, і препарати сумнівної дії… Все в ім’я краси! І коли необхідної ваги досягнуто, м’язи підкачано та засмагу отримано, виникає запитання: “А що ж не так? Адже все зроблено за інструкцією!”

Так, у таких ситуаціях, коли титанічні зусилля і боротьба з собою не виправдовують очікування і відображення в дзеркалі не таке, як очікувалося, виникають і депресії, і внутрішній дисбаланс, і образа на весь світ.

“Чому я і зросту такого, як Анжеліна Джолі, і вага така сама, і навіть тату на животі зробила, а все одно не те!?” Ну хіба не ставили ви собі таке запитання? А вся річ у тім, що для того, щоб тіло було красивим і підтягнутим, мало просто схуднути. За роки неправильного харчування, стресів, нерівномірних фізичних навантажень та інших чинників, шкіра втрачає привабливість. Формуються підшкірні відкладення, які називають целюліт. Та й сама шкіра від неправильного способу життя втрачає свою привабливість.

Що ж робити в такій ситуації? Ну, з тим, що потрібно переходити на здоровий спосіб життя ми вже розібралися. Як це зробити? Порад і рекомендацій з цього питання тьма як у мережі, так і “в народі”, тож не будемо повторюватися.

А поговоримо ми в цій статті про допоміжні засоби, які відіграють важливу роль у досягненні головної мети – красивого тіла.

Отже, поговоримо про масаж і його вплив на організм.

Вплив масажу на організм

Фізіологічний вплив масажу на організм людини дуже різноманітний. У разі правильного вибору масажних прийомів, методики їх застосування, а також дозування масажу з’являються приємні відчуття тепла в усьому тілі, покращується самопочуття і підвищується загальний тонус організму. У разі неправильного застосування масажу можуть виникнути загальна слабкість, відчуття розбитості та інші негативні загальні та місцеві реакції. Таке нерідко відбувається в разі передозування масажних рухів. Таке проявляється навіть у здорових людей, не кажучи вже про людей похилого віку, шкіра яких має підвищену чутливість.

Масаж і шкіра

За допомогою масажу здійснюється різноманітний фізіологічний вплив на шкіру: вона очищається від відмерлих шарів епідермісу, мікробів і повсякденних забруднень у вигляді пилу. За рахунок масажу покращується секреторна функція шкіри й активується кровообіг, поліпшується її живлення, унаслідок чого бліда, в’яла, суха шкіра робиться рожевою, пружною, бархатистою. Також підвищується шкірно-м’язовий тонус, що робить шкіру гладкою, щільною та еластичною.

На жирову тканину масаж діє опосередковано, через загальний вплив на обмін речовин. Підвищуючи обмінні процеси в організмі, посилюючи виділення жиру з жирових депо, масаж сприяє “згорянню” жирів, які перебувають у надмірній кількості в жировій тканині. Треба зазначити, що масаж для схуднення проводять тривалими курсами (мінімум 15 сеансів) і поєднують із фізичними вправами.

Під впливом масажу підвищується еластичність м’язових волокон, їхня скорочувальна функція, сповільнюється м’язова атрофія, а також зменшується гіпотрофія, що вже розвинулася. Масаж сприяє підвищенню працездатності м’язів, при цьому прискорюється відновлення працездатності після посиленого фізичного навантаження. Навіть за короткочасного масажу (протягом 3-5 хвилин) краще відновлюється функція стомлених м’язів, ніж під час відпочинку протягом 20-30 хвилин.

Масаж і обмінні процеси в організмі

Масаж чинить різноманітний вплив на обмінні процеси. Під впливом масажу посилюється сечовиділення. У крові збільшується кількість гемоглобіну, еритроцитів і лейкоцитів. Масаж не викликає в м’язах збільшення кількості молочної кислоти, а також органічних кислот, накопичення яких веде до розвитку ацидозу. Цим пояснюється благотворний вплив на стомлені м’язи. Посилюючи обмін речовин, масаж сприяє зменшенню жирових відкладень.